Sommige vind je enkel in West-Vlaanderen maar andere ook ver daarbuiten.
 

Gekapte vloerpistolet

Bakkerij Decock uit Oostende

 Aan een Fransman danken we de mooiste beschrijving van een Belgische gekapte vloerpistolet: “ces pistolets pacifiques qui s’ouvrent en deux tartines” of “deze vreedzame pistolen die in 2 open vouwen”. De gekapte vloerpistolet is ideaal om in tweeën te breken en vervolgens te beleggen naar gelang voorkeur met hesp, kaas, gekapt of bij het ontbijt met boter of smout en bruine suiker.
    

Filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen

Deschildre Streekproducten in Oostende

Filet d’Anvers is een typisch Belgisch product met een lange geschiedenis. In vroegere tijden werd het bereid met rundvlees dat lokaal voorhanden was.  Aan de kust was filet d’Anvers afkomstig van het lokale rood ras van West-Vlaanderen en het begoede publiek was een zeer goede afnemer.
    

Houtlandse koffie

Koffie Torenhof in Eernegem-Ichtegem

In 1957 werd de familie Hanssens eigenaar van het domein ‘het Torenhof’, een gebouwencomplex met herenhuis, stallingen en met verschillende economische activiteiten, zoals een herberg, een rosoliemolen, een brouwerij en ook een koffiebranderij. 
   

West-Vlaamse splitwafels

Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk in Oostende

Reeds in onze oudste kookboeken vind je wafels “om te spauwen” of te splitten, maar in vroegere tijden werden ze warm gegeten met gesmolten boter. De meestal ovale wafels verschillen van harde wafeltjes doordat ze met gist bereid worden, de gist zorgt er voor dat de wafels “opblazen” bij het bakken en zo makkelijk open te snijden zijn.
   

Poperingse mazarinetaart

Chocolatier Stijn & BVBA Verheyde

Poperingse Mazarinetaart is een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel. Deze warme bereiding was zeer populair als dessert op ‘pastoorsconferenties’ en rouwmaaltijden van de vooraanstaande burgerij in en rond Poperinge.