Opnieuw vijf traditionele streekproducten herkenbaar naar de consument.
Twee bakkers, een boer en een beenhouwer steken een Vlaamse erkenning op voor hun traditioneel streekproduct,dat lokaal grote bekendheid geniet.
De erkenning bevestigt het traditionele karakter van het product en is makkelijk herkenbaar voor de consument. Die laatste hecht belang aan het streeklabel en vraagt dat streekproducten meer onder de aandacht worden gebracht.
Vier maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Streekproducten binnen VLAM samen om de erkenningsaanvragen voor Vlaamse traditionele streekproducten te beoordelen. Deze ronde levert vijf erkenningen op : Hoegaardse mumbollen van bakkerij Swinnen in Hoegaarden, grijze boerenkop van keurslager De Koepoort, Vlaamse hoeveboter en hoevekarnemelk/botermelk van Zuivelboerderij Baliehof en klaaskoeken van bakkerij Santy-Decruynaere in Marke.
Synovate onderzocht in mei in opdracht van VLAM hoe Vlamingen streekproducten ervaren. De reacties zijn bijzonder positief. De Vlaming hecht veel waarde aan traditionele streekproducten en vindt het een goede zaak dat er een Vlaams erkenningslabel bestaat. Dit label geeft hen de garantie dat streekproducten authentiek zijn en ze kunnen de producten er ook makkelijker door herkennen. De Vlaming wil graag meer weten over de Vlaamse streekproducten en vindt dat overheden gerust nog meer inspanningen mogen doen om de producten meer op het voorplan te brengen. Voor een ruime samenvatting van het onderzoek, klik hier.
Meer toelichting over de pas erkende Vlaamse traditionele streekproducten:
Mumbollen
Aangeboden als Hoegaardse mumbollen door Bakkerij Swinnen
Mumbollen of muntbollen zijn in Tienen en Hoegaarden een traditioneel streekproduct. Een Hoegaardse schoolmeester bewaarde het recept op basis van boter, suiker, honing en muntolie. Benny Swinnen zet de traditie verder met een recept waarbij de honing vervangen wordt door glucose. De bollen krijgen hun ouderwetse vorm in een 19de eeuwse suikerwals. Na volledige afkoeling worden ze gebroken en verpakt.
Meer info:
Bakkerij Swinnen
Arthur Putseysstraat 5
3320 Hoegaarden
016 76 61 77
swinnen.benny@telenet.be
Vlaamse grijze boerenkop
Aangeboden als Haaltertse grijze boerenkop door Keurslager De Koepoort
Grootvader De Rouck besloot reeds in 1937 de traditionele grijze boerenkop, zoals die gemaakt werd door de vrouw des huizes of de lokale slachter, op te nemen in zijn charcuteriegamma. Het is een eenvoudig recept op basis van varkenskoppen gekookt met groenten, tijm en laurier. Ook de kruiden zijn beperkt tot peper, zout en muskaatnoot. Naast de grijze kleur, staan de grove en vaste structuur garant voor een eerlijk product. Een mooi en zeer smakelijk voorbeeld van traditionele Vlaamse charcuterie.
Meer info:
De koepoort
Bruulstraat 59
9450 Haaltert
053/84 91 09
info@dekoepoort.be
www.dekoepoort.be
Vlaamse hoeveboter
Aangeboden als Hoeveboter Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof
De Vlamingen staan sinds de middeleeuwen bekend als botereters. Hierover zijn niet alleen verschillende getuigenissen van buitenlandse reizigers, maar ook op onze schilderijen met tafel- en markttaferelen zie je vaak boter afgebeeld.
Enkele Vlaamse streken hadden een grote boterfaam, dan denken we aan de Westhoek in West-Vlaanderen, Mol en omstreken in de provincie Antwerpen, het Pajottenland in Vlaams-Brabant of Haspengouw in Limburg.
Op het Baliehof worden volle verse melk en room licht gepasteuriseerd, nadien wordt een zuurselkweek toegevoegd, die zorgt voor een gecontroleerde verzuring gedurende een dag. Deze beide fasen zijn zeer belangrijk om de rijke smaak van boter te behouden. Vervolgens wordt de melk gekarnd zodat de boterbolletjes samenklitten en zich afscheiden van de karnemelk.
Vlaamse hoeveboter wordt minder bewerkt dan melkerijboter, daardoor is ze wat harder en zie je ook af en toe vochtbelletjes opduiken.
Vlaamse hoevekarnemelk/botermelk
Aangeboden als Hoevekarnemelk Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof
Bij hoeveboter hoort natuurlijk ook hoevekarnemelk. Naast een verfrissende drank was karnemelk ook basisvoedsel, dagelijks werd er karnemelksoep of karnemelkpap gegeten. Cauderlier, de Gentse kok die in 1861 het eerste Belgische kookboek schreef, vermeldde bij het recept van karnemelksoep “Deze soep, in alle saisoen zeer goed, is in Vlaanderen zoo zeer bekend, dat ik deze regelen maar opneem, ten dienste der personen vreemd aan den lande.” Ook Larousse Gastronomique van 1938 vermeldt “boter melk” als een typisch product in de Belgische keuken.
Hoevekarnemelk is een restproduct van hoeveboter, een lichte pasteurisatie en een gecontroleerde verzuring van een dag zorgen voor de volle smaak.
Misschien kunnen ouderwetse karnemelkrecepten koks opnieuw inspireren? De tatjespap, aardappelen met karnemelk en gebruinde boter, vindt reeds haar weg in de betere restaurants, maar waarom ook geen dessertje met karnemelkpap, appeltjes en kandijsuiker?
Meer info:
Baliehof Kaas en Zuivelboerderij
Gistelsteenweg 577
8490 Jabbeke
050/81.11.02
baliehof@scarlet.be
www.baliehof.be
Klaaskoeken
Aangeboden door Bakkerij Santy-Decruynaere
In Zuid-West-Vlaanderen, meerbepaald de streek rond Kortrijk, wordt Sinterklaas gevierd met “klaaskoeken”. Een traditie die ze delen met het naburige Henegouwen en Frans-Vlaanderen. Echter niet met de Westhoek of Tielt want daar is Sint-Maarten de heilige man.
Klaaskoeken, vroeger ook mantepeirden of klaaspeerden genoemd, zijn geen speculazen maar koeken in een zoete en licht gekruide sandwichdeeg. Oorspronkelijk waren het grote koeken van een paard, een man, een fiets, … Ze werden enkel gebakken op 6 december en je betaalde per kilogram. Nu zijn de vormen kleiner en bakt de warme bakker ze tussen september en eind december. De klaaskoeken koop je echter nog steeds aan het gewicht.
Meer info:
Bakkerij Santy-Decruynaere
Rekkemsestraat 177, 8510 Marke-Kortrijk
056/21 46 89
jansanty@skynet.be