Tradities beloond!
Vier traditionele Vlaamse streekproducten kregen een erkenning van de Vlaamse beoordelingscommisie streekproducten: Aalsterse vlaai, Molse kipkap, traditionele speculaas en Vlaamse gedroogde hesp.




De erkenningsdossiers komen uit de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
Om voor een Vlaamse erkenning in aanmerking te komen moet een product minstens 25 jaar bestaan, maar ook nu weer kunnen de producenten en de producten bogen op een veel langere traditie.
Toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse streekproducten:
Aalsterse vlaai
Aangeboden door de bakkers van Aalst
In Oost-Vlaanderen zijn vlaaien een zeer populair kermisdessert. Vooral ten oosten van Gent kent men heel wat varianten. En deze vlaaien werden en worden niet enkel door bakkers gebakken, maar ook menig huisvrouw heeft haar favoriete recept. Vroeger, toen nog niet elke keuken over een oven beschikte, werden deze vlaaien naar de naburige bakker gebracht om ze te laten bakken.
In Aalst wil men dit typische streekproduct in ere herstellen, van daar het initiatief van het schepencollege om een aanvraag tot erkenning van de Aalsterse vlaai als Vlaams traditioneel streekproduct in te dienen. En ze verzamelden heel wat interessante weetjes rond de Aalsterse vlaai en haar recept. Zo vermeldt Daens in 1891 hoe winkeliers kandijsiroop en foelie inslaan, beide typische smaakmakers van de Aalsterse vlaai. Louis Paul Boon verwijst dan weer naar de harde mastellen, met een kaneelsmaak, die nu al eens door beschuiten of “chapelure” vervangen worden.
In Aalst, stad van de smaak 2010, zijn de daken wel niet met vlaaien bedekt, maar er je kan er alvast bij bakkers en horeca dit mooie traditionele streekproduct proeven.
Meer info:
Stadbestuur Aalst
Grote Markt 3
9300 Aalst
053 73 20 26
Molse kipkap en Molse kipkap met mosterd
Aangeboden door Keurslagerij van Hoof en Topslagerij Van Nuffel
In Vlaanderen kennen we verschillende benamingen en varianten van hoofdkaas of kopvlees. Kipkap, een variant die Van Dale niet kent, moet ouder zijn dan de vleesmolen want het verwijst naar het fijn kappen of hakken van vlees. In de meeste gevallen gaat het over varkenkopvlees dat vroeger fijn gekapt en nu gemalen wordt.
In Mol is de kipkap zeer fijn gemalen, licht gekruid en licht zuur. De samenstelling verschilt van bijvoorbeeld de Brusselse kipkap door het gebruik van ander vlees dan varkenskop. Dit maakt de kipkap droger.
Dat kipkap in Mol een gegeerd product, dat bewijzen krantenknipsels uit het einde van de 19de eeuw en het succes van Molse kipkap op kermissen en feesten door de jaren heen.
Bij Keurslagerij Van Hoof houdt men zich aan overgrootvaders recept met enkel varkenvlees en een beetje mosterd voor een kipkap met wat meer pit.
Meer info:
Keurslagerij van Hoof
Ginderbuiten 193
2400 Mol
014/312426
Topslager Van Nuffel verwerkt naast varkenvlees ook rund- en kalfsvlees in zijn Molse kipkap, hierdoor is de kipkap droger en vleziger dan elders in Vlaanderen.
Meer info:
Topslagerij Van Nuffel
Kloosterstraat 3
2400 Mol
014/311293
Belgische speculaas - speculoos
Aangeboden als Vermeiren Speculoos Traditioneel
“Spéculos” is een Belgisch gebak vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934. Alleen zijn we het er in Vlaanderen nog niet over eens of het nu speculaas of speculoos is. Deze discussie gaan we hier niet voeren. Wat we wel zien is dat begin 20ste eeuw enkele bakkers zich specialiseerden als speculaasbakkers, zo ook de bakkersfamilie Vermeiren uit Puurs. Deze bakkers beleverden andere bakkers en kruideniers met speculaaskoekjes, ondertussen niet enkel meer een feestgebak, maar dagelijkse kost bij de koffie, het ontbijt of het vieruurtje. We weten allemaal waartoe dit geleid heeft.
De traditionele speculoos van Vermeiren heeft zijn authentieke structuur en smaak, licht gekruid met kaneel en muskaatnoot, behouden. Belgische speculaas is niet alleen lichter gekruid dan de Nederlandse speculaas, de keuze van kruiden is ook anders. Om zijn traditioneel karakter te vrijwaren respecteert het industriële productieproces de oude werkwijze. Zo wordt het deeg niet alleen traag gekneed maar ontwikkelde men ook een eigen systeem om de koekjes te ontvormen waardoor de structuur en smaak van de speculaas optimaal blijven.
Omstreeks 1955 werd op vraag van dokter-diëtist Cattersel het traditionele recept verrijkt met tarwezemelen en zo ontstond de variant Vermeiren voltarwe of integraal speculoos.
Meer info:
Vermeiren Princeps nv
Klein Mechelen 73
2880 Bornem
03 897 15 40
www.vermeirenprinceps.be
Vlaamse gedroogde hesp
Aangeboden als St-Eloy door St-Eloy nv
In de Vlaamse Ardennen specialiseert de slagers familie Van Hoe zich reeds generaties lang in de productie van Vlaamse gedroogde hespen. Deze hespen maakten deel uit van het “kuipvlees” of de gezouten vleeswaren die de grensarbeiders moesten helpen bij hun hard labeur in Wallonië en Noord-Frankrijk.
Reeds in 1892 startte Kamiel Van Hoe, overgrootvader van de huidige bestuurders, een slagerij op het kerkplein te Eine bij Oudenaarde. Onder de kerktoren was het destijds gebruikelijk dat een estaminet-feestzaal gecombineerd werd met een slagerij. Het huis had als uithangbord : "In 't hof van Vlaanderen - bij C. Van Hoe Slachter". De hespen kregen dan ook de merknaam St-Eloy, naar de patroonheilige van de parochiekerk te Eine.
Bij St-Eloy nv wordt de grondstof met zorg gekozen. Na een minimum periode van 40 weken rijpen en drogen met been, of langer al naargelang hun gewicht, krijgen de hespen hun rijke smaak.
Meer info:
ST. ELOY n.v.
Gentstraat 288 A
9700 Oudenaarde
055/31.55.45
www.st-eloy.be