Zes traditionele Vlaamse streekproducten krijgen Vlaamse erkenning
De eerste erkenningsronde van Vlaamse traditionele streekproducten in 2016 levert zes erkenningen op.





Vier West-Vlaamse tradities krijgen het Vlaamse streeklabel: Vlaamse witte en zoete haring, hoeveboter uit de Westhoek, hoevekarnemelk uit de Westhoek en glazuurspeculaas van de kust. Verder krijgt een tweede Hasseltse bakker een erkenning voor zijn Hasseltse speculaas, en Vondelmolen in Lebbeke voor Belgische peperkoek.
Vlaamse witte haring & Vlaamse zoete haring van Brugse Visrokerij Alloo
In Vlaanderen werd minder haring gerookt maar de Brugse Visrokerij Alloo verwerkt reeds haring sinds 1885. Naast de bruine haring, die alom bereidt wordt, zijn hun specialiteiten witte haring en zoete haring.
Glazuurspeculaas van de kust van Versbakkerij Jannick en Els
Aan onze Vlaamse kust krijgt speculaas een extraatje, hij wordt versierd met harde suikerglazuur. Jannick zet in zijn Oostende bakkerij een traditie verder die hij oppikte bij patroons in Oostduinkerke en Middelkerke.
Hoeveboter uit de Westhoek van De Beauvoordse Walhoeve
Vlamingen zijn sinds eeuwen grote boterliefhebbers: op de “boterham”, met speculaas of op een sneetje peperkoek hoort “goei” boter. De Beauvoordse Walhoeve ligt in de West-Vlaamse boterstreek bij uitstek.
Hoevekarnemelk uit de Westhoek van De Beauvoordse Walhoeve
Echte hoeveboter zorgt voor echte hoevekarnemelk en dat proef je. Karnemelk, keernemelk of keremelk is een bijproduct van de hoeveboterproductie.
Hasseltse speculaas van Patisserie Verboven
Waar in de rest van België speculaas vrij dunne koekjes zijn, kan je in Hasselt spreken van “ hompen” speculaas. Deze hompen, van zo’n 50 g per stuk, zijn vers vrij mals, ook dit is in tegenstelling tot de krokante Belgische speculaasjes.
Belgische peperkoek van Vondelmolen
In het Dendermondse waren verschillende peperkoekfabrieken, de familie Borms uit Lebbeke richtte Vondelmolen op vlak na WOI. Vandaag zijn er in België nog slechts 2 peperkoekfabrieken die de Belgische peperkoek volgens traditie bereiden.