Deze 5 producenten dienden een dossier in bij VLAM voor hun traditioneel Vlaams streekproduct en kregen een erkenning. Zowel grotere producenten met een lange traditie, als starters die een traditioneel streekproduct terug opnemen vinden hun weg naar VLAM Streekproducten. 

Vlaamse streekhoning

Aangeboden door BIJ De Honingmaker uit Gistel 

Daniël De Rycker heeft met “Bij De Honingmaker” een project voor zijn pensioen, na een degelijke opleiding heeft hij nu een 19-tal productie bijenvolken. De bijenkasten worden vanaf de lente uitgezet. De bijen zorgen dan onder andere voor een zachte, vrij donkere lentehoning van bloeiende bomen uit de Houtlandse bossen, Praatbos en Koekelaere bos. Later volgt de zomerhoning van bijvoorbeeld zomerlinde en liguster uit de Snaaskerkse polders. Duinenhoning oogst Daniël in het provinciaal domein van Raversijde met bijvoorbeeld bloeiende duindoorn, egelantier, enz. 

Boerenpaté uit de Westhoek

Aangeboden door De Beauvoorder uit Veurne 

De Beauvoorder of paté van te Boere is een typische paté uit de Westhoek: grof en toch smeuïg, rijkelijk gekruid en met een duidelijke leversmaak. Het productieproces is gemoderniseerd maar volgt de traditionele werkwijze met lokaal varkensvlees.

 Oost-Vlaamse graanjenever

Aangeboden door Stokerij-Eenvoud uit Zelzate 

Stokerij-Eenvoud is een jonge warme stoker en koopt zijn granen in het omliggende Meetjesland. Frederik Buyens maakt zijn moutwijn op basis van rogge, gerst en spelt. De Zelzaatse Jenever bevat 20% moutwijn, aangelengd met graanalcohol en water, en heeft een alcoholgehalte van 38°. 

Oost-Vlaamse lekstok

Aangeboden door Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas 

Confiserie Thijs, opgericht in 1931, specialiseerde zich in Sint-Niklaas in de productie van lekstokken. Grootvader Arthur Thijs ontwikkelde zelfs in 1952 de allereerste “lollyproductiemachine” waarbij stokje en snoep automatisch werden samengevoegd. Zij creëerden ook een eigen lekstok die uitgroeide tot een Oost-Vlaamse lekkernij te vinden in de meeste dorpswinkels van Oost-Vlaanderen. 

Trappistenkaas uit Westmalle

Aangeboden door Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle 

De trappistenabdij van Westmalle heeft binnen haar muren, en dit sinds de stichting in 1794, een boerderij. Sinds 1932 concentreren de paters zich op de veeteelt met als summum de huidige volledig vernieuwde stal met plaats voor 400 dieren. De melk voor de trappistenkaas komt dan ook 100% van eigen koeien die mogen grazen rondom de abdij.