Kaap van 100 erkende Vlaamse traditionele streekproducten overschreden
De nieuwe erkenningen kleuren het streekproductenpallet van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.





Het betreft diverse vleeswaren, koffie en een dessert.
Een overzicht van de nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten:
Antwerpse Kalfsrol
Aangeboden door Keurslager Michielsen
De kalfsrol is een fijn stukje Antwerpse charcuterie met een lange traditie. Voor de burgerij van “het stad” kochten de beenhouwers Kempense kalveren. Deze hadden extra bleek vlees door de ijzerarme bodem waarop de koeien graasden. Keurslager Michielsen maakt er reeds 40 jaar een specialiteit van samen met de huisgemaakte hersensaus die erbij hoort. De kalfsrol bestaat uit licht gepekelde kalfsborst met een vulling van kalfsvlees, kaakspek, augurkjes en filet d’Anvers. De rol wordt dan aan een lage temperatuur tot 7 uur lang gegaard en nadien 24 uur gekoeld. Dit levert een zeer mooi en lekker product op dat in het Antwerpse meer aandacht verdient!
meer info:
Keurslager Michielsen
Anselmostraat 3
2018 Antwerpen
03 238 51 13
keurslager.michielsen@telenet.be
http://www.keurslager-michielsen.be
Filet d’Anvers
Aangeboden door keurslager Michielsen
Net buiten de Antwerpse leien bereidt Keurslager Michielsen nog een zeer ambachtelijke filet d’Anvers of “ossenvlees”. Mooie stukken filet d’Anvers, of spier van het muisstuk, worden ontvliesd en mogen een tweetal weken rusten. Vervolgens worden ze ongeveer 17 dagen gepekeld in een pekel zonder additieven, waarna opnieuw een rustperiode volgt van 3 tot 6 maanden. Daarna worden de stukken koud gerookt met beukenhout. Na een derde rustperiode, waarbij de rooksmaak zich gelijkmatig kan verspreiden, verschijnt de filet d’Anvers in de koeltoog van Keurslager Michielsen. Dun gesneden vindt de Antwerpenaar hem het best smaken op een verse pistolet, een echt Antwerps broodje!
meer info:
Keurslager Michielsen
Anselmostraat 3
2018 Antwerpen
03 238 51 13
keurslager.michielsen@telenet.be
http://www.keurslager-michielsen.be
Vlaamse gepekelde hesp
Aangeboden als Uilenspiegel hesp door Vleeswaren Hoste nv
Om vlees te bewaren zijn er van oudsher twee belangrijke technieken namelijk pekelen of droogzouten. De pekel bereidt men door water aan de kook te brengen met zout en eventueel op smaak gebracht met kruiden, wijn en of azijn. Na afkoeling wordt de pekel over het gestapelde vlees in het pekelvat gegoten. Recepten voor pekel vond je onder andere in “Ons Kookboek”. Deze methode werd en wordt zowel door de slagers, huisvrouwen en in vleeswarenbedrijven gebruikt. Vleeswaren Hoste pekelt de hespen ongeveer 3 weken in een gekruide pekel, nadien volgt er nog een rustperiode en ten slotte worden ze gedroogd: 4 maanden voor de jonge hesp, 6 maanden voor de iets drogere hesp. Een dikke snede van deze hesp is echte boerenkost, warm of koud.
meer info:
Vleeswaren Hoste nv
Bogaardestraat 230A
9990 Maldegem
050 71 36 55
info@brugseham.be
Vlaamse gerookte gepekelde hesp
Aangeboden als Uilenspiegel hesp door Vleeswaren Hoste nv
Gezouten vlees kon men vroeger nog langer en beter bewaren als het ook gerookt werd. Thuis gebeurde dat in de schouw, er werd toch enkel in de winter geslacht, of in de broodoven, de slager had hiervoor een speciale rookkamer. Vandaag gebeurt het roken iets meer gecontroleerd, langzaam en op een lagere temperatuur. Gepekelde hespen hangen gedurende 17 uur in de rookkamer waar rook van beuk en eik ingeblazen wordt via een generator. Nadien volgt nog een droogproces van 4 of 6 maanden. Deze Vlaamse gerookte hesp onderscheidt zich van Ardense hesp door een lager zoutgehalte en een lichter gerookt aroma.
meer info:
Vleeswaren Hoste nv
Bogaardestraat 230A
9990 Maldegem
050 71 36 55
info@brugseham.be
Kempense koffie
Aangeboden als Koffie “ java-mokka” melange door Ambachtelijke koffiebranderij Mokapi 1881
De roots van koffiebranderij Mokapi liggen in Wijnegem, maar sinds 1980 zijn ze gevestigd te Veerle-Laakdal. Minimum 3 maal per week wordt er gebrand, langzaam gebrand gedurende 25 minuten in 2 kleine cilinderbranders op aardgas. De mengeling is beperkt tot zuiver Arabica-bonen van kleine plantages in Brazilië en Guatemala. Deze bonen worden net als in naburige Antwerpen licht tot mild gebrand met als resultaat een zachte, volle koffie zonder bittere nasmaak. Vers gebrande Kempense koffie kan u doorlopend ter plaatse proeven.
meer info:
Mokapi 1881 bvba
Eindhoutseweg 17a
2341 Laakdal – Veerle
014 84 16 06
info@mokapi.be
Oost-Vlaams gerookt paardenvlees
Aangeboden door Velda nv
Dat vleeswaren van paardenvlees een lange traditie hebben in Vlaanderen bewijst het bedrijf Velda nv dat in 1896 opgericht werd als de eenmanszaak “Van Damme”. Naast vers paardenvlees en Boulognes produceert zij ook gerookt paardenvlees. Voor dit gerookt paardenvlees gebruikt zij enkel de” boon”, een mooie spier uit de paardenbil. Na het droogzouten kunnen de stukken 3 à 4 weken rijpen, nadien worden ze ongeveer 10 uur koud gerookt. Omdat zij zich aan één productieproces houden heeft het gerookt paardenvlees de smaak van het huis.
meer info:
Velda nv
Lokerenbaan 131
9240 Zele
052 44 92 11
velda@velda.be
Boulogne
Aangeboden als Velda nv
De saucisson de Boulogne is een uniek Belgisch product dat enkel in de regio Lokeren-Zele-Hamme geproduceerd werd en wordt. Velda nv uit Zele maakte er een familietraditie van sinds 1896. Zij produceren grote, ‘kilo’s’ en kleine Boulognes van paardenvlees gemengd met varkensvet en kruiden. Deze Boulognes hebben de typische vierkante vorm en donkere kleur en zijn minimaal 4 weken gerijpt bij een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid.
meer info:
Velda nv
Lokerenbaan 131
9240 Zele
052 44 92 11
velda@velda.be
Sneeuwballen
Aangeboden als Larmuseau door BVBA Larmuseau
Sneeuwballen waren een typisch snoepje dat je vroeger, voor de intrede van de snoeprepen, op de toog van bijna elke dorpswinkel kon vinden. De snoep werd ontwikkeld door August Larmuseau in zijn bedrijf “Supra, Confiserie-Chocolaterie-Biscuiterie”, een van het tiental confiseriebedrijfjes dat Gent toen rijk was.
Het seizoensgebonden product - de productie loopt van september tot eind maart - bestaat uit luchtig geklopte margarine omhuld met chocolade en bepoederd met bloemsuiker. De sneeuwbal smelt net als sneeuw in de mond, het witte laagje poedersuiker bezorgt de sneeuwbal echter in sommige streken de naam “rotte patatten”.
Een traditioneel streekproduct dat volgens Johnny Larmuseau, kleinzoon van de stichter, nu ook zijn weg vindt naar de rusthuizen.
meer info:
bvba Larmuseau
Eilanderskaai 3
9000 Gent
tel: 09 253 90 67
fax: 09 253 90 67
confiserie.larmuseau@skynet.be