Nieuwste erkenningen
Van zoet over zuur, tot hartig en zacht.
De 4 nieuwe erkende streekproducten beslaan een uitgebreid smaakpalet waarin iedereen zijn gading kan vinden. Het verhaal van onze streekproducten wordt telkens ruimer en biedt meer en meer ruimte voor “andere” producten en ontdekkingen. Van de alomgekende Antwerpse kandijproducten en ingelegde zure haring tot een verrassende nieuwkomer als de typisch West-Vlaamse klassieker potjesvlees. Maar ook de Vlaamse rauwmelkse geitenkazen sleepten het label STREEKPRODUCT.BE in de wacht. Een rijk assortiment dus, met telkens een boeiend verhaal achter de producten. Aan u om ze te (her)ontdekken.
De 4 traditionele streekproducten
Kandijsuiker, kandijcassonade en kandijsiroop uit Antwerpen
Aangeboden als kandijproducten van Candico n.v., Antwerpen
Van een aanvankelijk luxeproduct enkel te koop bij apothekers evolueert de kandijsuiker, en zijn nevenproducten, naar een gegeerde smaakmaker voor bieren, speculaas of Oost-Vlaamse vlaaien.
De grootste kandijproducent, en bovendien een van de laatste twee in Europa, is gevestigd in Antwerpen. De ‘Suikerrui’ telde ooit meer dan 100 ‘suickerbackerijen’, dit aantal nam de volgende eeuwen af tot 5 kandijfabrieken na WOII. 4 van hen werkten samen in de vennootschap Candico. Bij Candico worden de kandijproducten volgens aloude traditie geproduceerd. Een suikeroplossing wordt aan hoge temperaturen ingekookt, waardoor ze karamelliseert en de kleur en de smaak van de kandij bepaald wordt. Deze oplossing laat men heel langzaam afkoelen waardoor er grote onregelmatige kristallen ontstaan: de kandijsuiker. Rust en tijd dus… meer heeft het productieproces niet nodig. Van de reststroop maakt men vervolgens de kandijcassonade en uiteindelijk de kandijsiroop. Kandijcassonades zijn niet enkel lekker op de boterham, maar geven ook pannenkoeken, rijstpap of aardbeien die onvergelijkbare smaak.
Meer info: Candico n.v., Antwerpen, www.candico.be
Vlaamse ingelegde zure haring
Aangeboden door Poolster bvba, Antwerpen
Zure haring, opgelegde haring, ingelegde haring, rolmops, haringfilets, … allemaal namen voor een product dat vroeger dagdagelijks gegeten werd. Een product dat onder verschillende gedaantes opduikt: op zijn geheel met graat en vel, ontgraat en opgerold (rolmops) of ontgraat en ontveld (haringfilets). In Vlaanderen kiest men voor een eenvoudige bereiding met azijnzuur, zout, ajuin en meestal een schijfje citroen. Geen suiker, kruiden of andere toevoegingen dus. De haringen werden vroeger door de huisvrouw zelf, door de vishandelaar of in kleine inleggerijen bereid. Deze traditie gaat langzaamaan verloren, maar in Antwerpen wordt ze voorgezet door inleggerij Poolster. Sinds 1928 levert de familie Strubbe ingelegde haringen met “beet” of stevige haringen waar de Antwerpenaar zijn tanden kan inzetten.
Meer info: Poolster bvba, 03 272 03 70
Potjesvlees uit de Westhoek
Aangeboden door De Veurn’Ambachtse, Alveringem
Een zeer lokaal streekproduct is het potjesvlees uit de Westhoek, een traditie die we delen met Frans-Vlaanderen. Kenmerkend voor het recept zijn het gebruik van “wit” vlees en een friszure smaak. Het vlees kan variëren, maar in Veurne en omstreken heeft men een duidelijke voorkeur voor de drie K’s: kip, konijn en kalfsvlees. Door de toevoeging van azijn, witte wijn en eventueel schijfjes citroen krijgt het gerecht zijn zure smaak. Alles wordt langzaam samen gaargekookt, en ten slotte gebonden met “hutse”, de plaatselijke benaming voor gelatine. Kip, konijn en kalfsvlees waren vroeger duurdere vleessoorten, in de Westhoek prijkte het potjesvlees dan ook vooral op de kermistafels, met een frisse sla en een boerenboterham met hoeveboter uit de Westhoek.
Meer info: bvba De Veurn’Ambachtse, www.deveurnambachtse.be
Vlaamse rauwmelkse geitenkaas
Aangboden door Le Larry, Oost-Vlaanderen
In de wereld van kaasproducten neemt Le Larry een unieke plaats in. Le Larry is het verhaal van 2 creatieve en ondernemende Oost-Vlamingen, die in 1981 een geitenboerderij startten. Zoveel jaar later is dat een professionele kaasmakerij geworden. Het label STREEKPRODUCT.BE wordt toegekend aan hun meest traditionele producten op basis van rauwe geitenmelk, al dan niet in combinatie met pijpajuin of tuinkruiden. Het basisproduct is verse onbehandelde biomelk, dagelijks geleverd door een lokale boer. Het eindproduct is een geitenkaas met een zachte smaak, het resultaat van dagelijkse verwerking en stremmen op lage temperatuur. De fabricatie van Le Larry gebeurt volgens een typisch traditionele ambachtelijke methode, dus met de pollepel, geschept in de vormen. Na het uitlekken worden de kaasjes gezout en nog wat gedroogd voor ze verpakt kunnen worden. Met zachte, romige kaasjes als eindresultaat.
Meer info: Le Larry, www.lelarry.be