Start grondwitloofseizoen 2016
Om trouwe en nieuwe consumenten attent te maken op de start van het Brussels grondwitloof-seizoen, organiseerde Haacht samen met de vzw Brussels Grondwitloof voor de vijfde keer een officiële opening van het seizoen op 2 oktober 2016 in het bedrijf van de familie Gille te Tildonk.
De familie heeft een gemengd bedrijf met runderen, akkerbouw en teelt reeds 4 generaties lang Brussels grondwitloof. Het grondwitloof zit hen niet alleen in de genen, vader en moeder Gille wonen midden de grondwitloof forcerie.
Momenteel worden de wortels gerooid en ingetafeld. Het is even wachten tot de wortels opnieuw schieten vooraleer men ze kan afdekken met grond. Bij het forceren worden de wortels goed beschermd, zelfs met dekentjes, en opgewarmd tot ca. 16°C.
Na een paar weken kan men dan niet alleen de grondwitloofkropjes oogsten maar ook de beste wortels. Geert Gille legt uit hoe de beste wortels garant staan voor het beste zaad voor volgend jaar. Zo zorgt de familie elk jaar opnieuw voor haar eigen zaadselectie.
Hier lees je nog meer over het Brussels, Brabants en grondwitloof uit de Denderstreek.
En ontdek enkele van onze grondwitloofrecepten:
> Grondwitloofblaadjes met Antwerpse charcuterie
> Grondwitloofsoep met Kropsla en Gerookte Sprot
> Tarte Tatin met Brussels grondwitloof