Eindelijk nieuwe erkenningen Streekprduct.be
De producenten hebben lang moeten wachten op de beoordeling van hun producten. Juni levert dan ook metéén 8 erkenningen op.







VLAM voorziet normaal drie erkenningsrondes per jaar voor Vlaamse traditionele streekproducten. De coronacrisis zorgt echter voor vertraging. In 2020 waren er twee erkenningsrondes (in februari en november). In 2021 voorzien we opnieuw twee erkenningsrondes: in juni en in september.
Vooral vleeswarenproducenten zijn de afgelopen maanden actief geweest om een dossier in te dienen: maar liefst vijf nieuwe vleesdossiers kwamen bij de Beoordelingscommissie. Verder was er een dossier van rauwmelkse geitenkaas en waren er twee dossiers van erkende visproducten waarvan de productie opnieuw opgenomen wordt.
Ontdek de nieuwe erkenningen
Vlaamse rauwmelkse geitenkaas
Aangeboden door Geitenboerderij ’t Eikenhof uit Lokeren
De geit werd als de koe van de arme man gepromoot einde 19de en begin 20ste eeuw via de geitenbonden. De geitenmelk en -kaas waren een aanvulling op de schrale dagelijkse kost. Begin jaren 1980 pikten jonge boeren hier en daar de draad opnieuw op en verwerkten rauwe geitenmelk tot een gamma verse kazen.
Vlaamse droge worst
Aangeboden als Buurtslagers Boerenworst door Coldstore NV uit Aalter
Droge worsten zijn in oorsprong verse worsten waarvan men opmerkte dat ze mits de juiste kruiding en de juiste omgeving niet alleen veilig droog werden maar ook rijpen en rijker worden van smaak. Een traditie die de ambachtelijke slager in de vingers heeft maar op grote schaal veel moeilijker te evenaren is. Geert Ally, boerenzoon en bio-ingenieur voeding, ging op zoek naar de goeie formule om op grotere schaal droge boerenworsten te produceren voor zijn bedrijf Buurtslagers. Met succes brengen zij nu een typische Vlaamse droge worst met als merknaam “Boerenworst”.
Poperingse hennepot
Aangeboden door 't Vispunt uit Poperinge
Hennepot kent een lange traditie in Poperinge en wordt door zijn bewoners heel erg gewaardeerd. Hoewel de naam suggereert dat het over een kipbereiding zou gaan weten we uit getuigenissen en publicaties dat al naargelang haar middelen de huisvrouw zich beperkte tot kip of kip en konijn. Bij de slager en de horeca bevat Poperingse hennepot meestal dezelfde drie k’s, nl. kip-kalf-konijn, net zoals het “potjesvlees uit de Westhoek”, dat een Europese Beschermde Geografische Aanduiding in de wacht sleepte in 2015.
Kipkap uit de Antwerpse Kempen
Aangeboden door Slagerij Vandecruys uit Geel
Slagerij Vandecruys maakt al meer dan 100 jaar kipkap in de Antwerpse Kempen volgens traditie. Traditioneel een zeer duurzaam recept waarin alle moeilijke stukken zoals de kop, poten, oren, staart, … verwerkt werden. Gekookt en met als bewaarmiddel azijn kon deze kipkap op een koele plaats langer bewaard worden. Vandaag gebruikt Slagerij Vandecruys enkel varkenskoppen die, zoals het hoort, langzaam gaar gekookt worden in een bouillon met ui.
Filet d’Anvers
Aangeboden als “ossebil” door Slagerij Vandecruys uit Geel
Bij Slagerij Vandecruys spreken ze nog steeds over “ossebil”. Vandaag zijn er echter bijna geen ossen meer en gebruikt men de filet d’Anversspier, of spier van het muisstuk, van vrouwelijke dieren van twee à drie jaar oud.
Gekookte uier
Aangeboden als Daniël Coopman Uier Natuur/Blokuier van TerBeke-Pluma nv
Het verwerken van slachtafval maakt sinds jaar en dag deel uit van de slagersstiel. Voeding en vlees in het bijzonder waren te kostbaar om verloren te laten gaan, iets wat bekend is van het varken maar minder van runderen. Je hebt bij de slacht de vaste onderdelen van het “vierde kwartier” zoals de tong of lever, maar er zijn ook organen die minder talrijk op de markt komen zoals de zwezerik of de uier.
West-Vlaamse gerookte sprotfilets en Vlaamse gerookte heilbot van het merk Seagull-Appetit uit Brugge worden, na een korte pauze, opnieuw in ons gamma opgenomen. Het bedrijf werd overgenomen door een andere STREEKPRODUCT.be-licentiehouder, nl. Gilco BVBA; de productie blijft echter in Brugge.