Nieuwe erkenningen mei 2024
20 jaar Streekproduct.be kunnen we vieren met 8 nieuwe erkenningen, sommige nieuw in ons gamma, andere sluiten zich aan bij reeds erkende streektradities. Dit stemt ons in dit feestjaar optimistisch: er is nog een toekomst voor eetbaar erfgoed! Want dankzij de producenten kunnen we eetbaar erfgoed onder de aandacht blijven brengen.
Van West naar Oost
Aangeboden als "Poperingsche kruydekoecke" door Bakkerij Vandecasteele uit Poperinge
De Poperingse peperkoekbakkerij “De Werkende Bie” van de familie Maes-Rommens sloot de deuren in 1983. Bakkerij Vandecasteele nam het recept, de bakblikken en verpakkingsmateriaal van de Poperingsche kruydekoecke over. Bovendien leerde Jacques Vandecasteele de kneepjes van het peperkoekbakken van Paul Maes. Vandaag volgt de kleinzoon Simon Froyman nog steeds hetzelfde recept waarbij zoals het hoort de kantkoek of oude koek, restjes van een vorig baksel, een belangrijke rol spelen om de rogge te verwerken.
Aangeboden door Bakkerij Vandecasteele
Waar beter dan in “de boterstreek” van West-Vlaanderen kan je splitwafels bakken? De bakkersfamilie Vandecasteele maakt er sinds 1911 een specialiteit van, de lokale Poperingse zuivelfabriek leverde de boter voor het wafeldeeg en de rijke vulling. Vandaag staan de vierde en vijfde generatie garant voor het behouden van de lokale bakkerstradities.
Aangeboden door Vanafish NV uit Pittem
Het roken van vis is een eeuwenoude bewaarmethode. Hoe(lang) men rookt, welke vis men rookte, hier zie je regionale verschillen. Hoewel heilbot in Groenland gevangen wordt werd hij door de Vlaamse Ijslandvaarders meegebracht. De lokale rokerijen versneden de heilbot in mootjes die werden opgehangen met een touwtje en gerookt. Deze blokjes waren een geliefde gerookte hap voor de kusbewoners. Bij Vanafish NV houdt men deze traditie in ere, maar je kan er ook terecht voor de gerookte heilbotfilets.
Blends “Ros Beiaard”, “Délice noir” en "Mokka Royal" aangeboden door Carlos Koffie uit Baasrode
Vader Carlo Lijnneel bouwde een ruime koffie ervaring op, zowel bij een grote koffiebrander als bij de specialist van koffiezetten, Melitta. Tussendoor leerde hij zelf ook het hele proces van koffiebranden: van ruwe koffiebonen aankopen tot het samenstellen van authentieke blends. 30 jaar geleden startte hij zijn eigen koffiebranderij op in Baasrode, deelgemeente van Dendermonde. Ondertussen zit dochter Bo met evenveel passie mee in de zaak.
Blends “Delicieux” en “Moekes” blend aangeboden door Jespers Koffie uit Kapellen
Jespers Koffie ontstond in hartje Antwerpen, Joseph Jespers - Van Tichelen vestigde zijn drogisterij in de Sint-Andries wijk. Langzamerhand nam de koffie de overhand in de drogisterij op Oever 16. De zaak breidt uit naar enkele panden in het Steegsken en het Scheldeken en het merk Sint-Andries wordt gedeponeerd begin jaren 1930. De blend "Delicieux", ontwikkeld door grootvader Joseph Jespers is al meer dan 50 jaar een lokale lieveling en de meest verkochte koffie.
Aangeboden door Speculaasje Heyns uit Herentals
Reeds in 1889 was Jef Heyns bakker op de Grote Markt, nadien volgde Louis. Diens zoon Jan sloot de winkel op de Grote Markt om vlakbij het kleinste speculaaswinkeltje van België te openen. Hier groeide het succes van de Heyns speculazen zodat de 4de en 5de generatie moest verhuizen naar hun huidige locatie op de Bovenrij. Al die jaren werd het originele speculaasrecept behouden en werd er dunne naast de dikke speculaas gebakken. De dunne speculaas heeft de kenmerken van een Belgische speculaas: krokant, dun en licht of, zoals bij Heyns, niet gekruid.
Aangeboden door Speculaasje Heyns
Speculaas Heyns is een begrip in Herentals en vooral de dikke speculaas is de lokale favoriet! Het originele speculaasrecept uit 1889 voor dunne en dikke speculaas werd behouden. De dikke speculaas, die vrij uniek is in België, heeft in oorsprong dezelfde ingrediënten als de dunne, door het toevoegen van een kleine hoeveelheid invertsuiker en karnemelk blijft de huidige dikke speculaas nog iets langer mals.
Je kan deze dikke speculaas van Heyns niet vergelijken met Hasseltse speculaas die men in hompen verdeeld en waar vaak amandelen worden aan toegevoegd. De dikke speculaas van Heyns wordt nog steeds met de hand gemaakt. Het deeg wordt in vormen geduwd, hout voor de grote speculazen of kunststof vormpjes gebaseerd op de originele vormpjes. Het overtollige deeg wordt verwijderd en de speculaas wordt uit de vorm geklopt. De gevormde speculazen worden op de bakplaten gelegd en gebakken.
Aangeboden in samenwerking met de gemeente Genk door Bakkerij Goiris & Bakkerij Tomassen
Sint-Martinus of Sint-Maarten is een populaire heilige in Vlaanderen. Dat zie je in de vele tradities, waaronder enkele zoete, die rond 11 november de kop opsteken. In Genk wordt Sint-Maarten gevierd met een stoet en sinds 1977 ook met de Genker Sint Maarten Kroaker of Genker Kroaker. Duizenden krokante koeken worden door de Genkse bakkersbond tijdens de stoet uitgedeeld en gesmaakt. Genkse bakkers Goiris en Tomassen bakken de Genker Kroakers het hele jaar door volgens het originele recept uit 1977.